Zakończyły się kulinarne zajęcia edukacyjne młodzieży w ramach projektu współpracy „CZTERY PORY ROKU NA KRAJNIE”. W projekcie uczestniczyły grupy młodzieży z czterech partnerskich Lokalnych Grup Działania:
- LGD Krajna Złotowska
- Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”
- LGD Stowarzyszenie „Nasza Krajna”
- LGD „Krajna nad Notecią”
Sępoleńską LGD reprezentowało dwunastu uczniów TŻiUG naszej szkoły zakwalifikowanych do udziału w projekcie już w kwietniu 2018 r. Odbyło się pięć spotkań warsztatowych połączonych z lekcjami muzealnymi, które miały na celu poszerzenie wiedzy o historii, sztuce i tradycjach regionu Krajny. Uczestnicy projektu mogli wymienić się doświadczeniami kulinarnymi i rozwinąć swoje umiejętności w przygotowywaniu tradycyjnych potraw regionalnych. Ostatnie, podsumowujące jednodniowe warsztaty pod hasłem „Krajeńskie Smaki – zima” odbyły się pod patronatem Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie. Tematem przewodnim były potrawy z gęsiny i karpia. Każde spotkanie kończyło się biesiadowaniem przy wspólnym stole i degustacją przyrządzonych potraw.
Za współpracę dziękujemy Prezesowi LGD „Nasza Krajna” Panu Władysławowi Szylingowi oraz pracownikom Stowarzyszenia w Sępólnie Krajeńskim. Uczniowie i nauczyciele CKZiU w Więcborku