Dnia 15 czerwca gościł w naszej szkole dr inż.Adam Kostecki, Dyrektor Działu Badań i Wdrożeń w Firmie AMcO Sp. z o.o. . Przedstawił on cykl wykładów na temat dodatków do żywności, zagadnień dotyczących gastronomii w przemyśle oraz roli kultur bakterii w żywności. Omówił on również możliwe ścieżki kariery uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Podczas spotkania młodzież miała okazję do degustacji potraw przygotowanych metodą Sous-vide (po francusku w próżni). Jest to sposób gotowania potraw, w którym żywność zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Wykładowca opowiedział również o działalności Firmy AMcO, która jest polskim producentem mieszanek przyprawowych, marynat i preparatów funkcjonalnych dla przemysłu spożywczego. Odbiorcami technologii AMcO są zakłady przetwórstwa mięsnego, rybnego oraz wiele firm z szeroko pojętej branży przetwórstwa spożywczego. Spotkanie miało na celu poszerzenie wiedzy uczniów w zakresie technologii żywienia oraz zapoznanie się z możliwościami zatrudnienia na stale zmieniającym się rynku pracy w tej branży.