Już po raz trzynasty uczniowie TH oraz TŻiUG obchodzili swoje coroczne święto – DZIEŃ HOTELARZA I GASTRONOMA. Tym razem opuściliśmy kraje europejskie i odwiedziliśmy Meksyk. W tym roku zmagania konkursowe rozpoczęły się kilka dni wcześniej. We wtorek 07. marca 16 zespołów rozwiązywało zadania matematyczne o tematyce podróżniczej. Czołowe miejsca w tym konkursie zajęli uczniowie z klasy III b (J.Kołata i F. Kunek) oraz II a (P. Bednarska i M. Domek).10 marca uczniowie w pracowni gastronomicznej od rana przygotowywali całą gamę tradycyjnych potraw kuchni meksykańskiej. Między innymi: nachosy z sosami, pierożki smażone z mięsem, zupę z fasoli, chili con carne, burrito z mięsem, różne rodzaje tortilli, enchiladas z kurczaka, guacamole, salsę. I miejsce w konkursie kulinarnym zajęła reprezentacja klasy II a (P. Bednarska, M. Domek, N. Piekut). Niewątpliwą atrakcją tego dnia było kosztowanie prażonych świerszczy – dla niektórych to zbyt egzotyczna potrawa! W Meksyku jedzeniu towarzyszy muzyka. Tak było też w naszej szkole. Turystyczno-kulinarną podróż zakończyliśmy fiestą. camole, salsę.
[ Galeria ]